Till alla mammor där ute : VALBORG

1.Så pratar du med din tonåring.


Börja redan vid 12-13 årsåldern prata med dina barn om riskerna med att dricka sig berusad istället för kvällen innan valborg. Prata med ditt barn med värme, tydlighet och engagemang lite då och då. Diskutera, lyssna och sätt dig in i ditt barns liv. Förklara varför du är orolig. Om du bara säger nej, förstår ditt barn inte vad du menar.



2. Så sätter du gränser.


Tips:

Köp inte ut, bjud inte på sprit hemma och acceptera inte att ditt barn dricker alkohol innan de fyllt 18 år. Berätta också om hur farligt det är med hembränt. Var tydlig med att äldre syskon inte får köpa ut sprit och föregå själv med gott exempel. Det är alltid bra att hålla koll på vilka barnen umgås med. Be om telefonnummer.En bra idé är att komma överens med andra föräldrar om vilka regler som ska gälla. Det är lättare att stå på sig om alla säger samma sak och slippa argumentet "alla andra får ju...". Det finns inga "rätta tider". Barn mognar olika fort och tiderna avgörs ju också av vart de ska. Vill din tonåring sova över hos en kompis? Prata med kompisens föräldrar och kolla att det stämmer.

3. Så firar du själv valborg.


Är du bortbjuden eller tänkt resa bort? Ska du ha vänner hemma på middag och själv dricka?
Det är bara du själv som kan avgöra vad som känns bra, utifrån hur väl du känner ditt barn. Om det känns rätt, var ute på stan du också, Ju fler vuxna på stan, desto bättre.. Då ser du vad som händer ute på stan och hur andra ungdomar har det.

4. Så agerar du när olyckan är framme.


Du har försökt så gott du kan och pratat med ditt barn enligt konstens alla regler. Ändå kommer polisen hem med din fulla 15-åring när du själv sitter och käkar en god middag på kvällen. Eller så ringer sjukvårdspersonal från akuten och talar om att ditt barn har blivit magpumpad.
Regel nummer ett är att inte drabbas av panik och skrika och skälla på ditt barn. Det tjänar ingenting till att sätta i gång med ett korsförhör, för då blir det omöjligt att kommunicera.Vänta med diskussionen till dagen efter. Stoppa om ditt barn i sängen, ge något att dricka och sätt fram en hink eller bunke vid sängen att kräkas i.

5. Så tacklar du straff och konsekvenser.


Kom ihåg att inte ta på dig hela skulden. Du är ingen dålig förälder om ditt barn kommer hem stupfull vid ett tillfälle. Vill du att ditt barn ska hata dig, så utdelar du hårda straff. Det är med andra ord ingen bra idé att spärra in ditt barn och sätta hänglås på fönstren om överenskommelser bryts. Men däremot är det viktigt att du förklarar varför du tycker att överenskommelser bör följas. Och så måste ditt barn få göra sin röst hörd. Klandra inte barnet för det som hänt.


Kommentarer
Postat av: fmm

hahahaha mannen vad ere här för skit du lägger upp

2009-04-26 @ 03:06:28
URL: http://missfattyy.blogg.se/
Postat av: Donnia

hahaha :D tror inte de många föräldrar som gör så :P

2009-04-26 @ 13:37:02
URL: http://ahladonia.blogg.se/
Postat av: H

fmm: Det är faktist taget ur en artikel!



Donnia: Näe jag vet men man kan ju alltid tipsa =)

2009-04-26 @ 21:40:32
URL: http://missswan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0